Selecteer een pagina

Een nieuw park en meer dan dat in onze stad

zaterdag 22 mei 2021
19:00 - 20:00


22 Mei was een regenachtige kille zaterdag voor de Pinksteren. Het goede nieuws van de dag was dat de Covid besmettingen en de ziekenhuisopnames duidelijk de goede kant op gaan en dat het kabinet besloten heeft om de middelbare scholen vanaf 31 mei weer volledig open te stellen. Er was nog meer goed nieuws want POWER-deelnemers konden vanaf 19 uur het maandelijkse POWER-DigiCafe bezoeken.

Zoals dat in een café gaat, druppelden de bezoekers tegen zevenen binnen en ontstond er een informeel gesprekje over onder andere het prachtige Gimbornpark in Doorn. Nadat iedereen alle techniek op orde had heette onze gastheer, Frank van den Tempel, alle bezoekers welkom en introduceerde hij de hoofdgast van de avond, Wil Voorn.

De samenvatting op video volgt

Wil is penningmeester/projectleider van de Stichting Elisabeth Groen en schotelde ons een prachtige presentatie voor over het nieuwe stadspark op het terrein van het vroegere Elisabeth Ziekenhuis. Het hele project begon in 2000. De plannen om op het toekomstig vrij te komen terrein 400 woningen te realiseren vielen niet bij iedereen goed en er werd met behulp van buurtbewoners een alternatief plan bedacht. De gemeenteraad stond positief tegenover het plan om op het terrein een park te realiseren maar er moest wel haast gemaakt worden want in 2014 zouden er gemeenteraadsverkiezingen zijn en het was maar zeer de vraag hoe de nieuwe raad tegenover het plan zou staan. Het lukte om het plan op tijd te presenteren en de gemeenteraad ging akkoord met als voorwaarde dat het project gedragen zou worden door vrijwilligers. Inmiddels is de aanleg van het park grotendeels klaar en zijn 60 vrijwilligers, ondersteund door professionele hoveniers, druk met de afwerking van de aanleg en het onderhoud van het park. Een geweldig project van en voor bewoners van Amersfoort en een enorm compliment voor Wil Voorn en alle vrijwilligers voor het doorzettingsvermogen om dit mooie park in Amersfoort te realiseren.

Onze rubriek kunstenaar van de maand, stond geheel in het teken van Elisabeth Groen. Henriëtte Coppes en Hans van Doorne maakten in het park een interview met een van de bedenkers en makers van de prominente zonnewijzer in het park. Antal Bos, Thijs Krompert en Marisja Smit hebben hun talenten gebundeld in ATM-Atmosphere en hebben inmiddels prachtige kunstwerken in heel Nederland op hun naam staan. Antal was naar de zonnewijzer in het park gekomen om aan Henriette wat meer te vertellen over de kegel, die vroeger op het restaurant van het ziekenhuis stond en daar nauwelijks opviel. Na de sloop van het ziekenhuis ontstond het idee om van die kegel een kunstwerk te maken en in het park te plaatsen. Antal, Thijs en Marisja hebben een prachtig object gerealiseerd dat geplaatst is op de plek waar vroeger de rotonde voor de ingang van het ziekenhuis was.

Zoals iedere maand was er weer de pubquiz, deze keer met vragen over parken, vleermuizen en parkieten. Tammo, Hans en Bettina brachten het er het beste vanaf.

In het laatste rondje werd er nog even vooruit geblikt op de komende DigiCafés. Op 22 juni staat onze digitale bijeenkomst geheel in het teken van de Volmolen in Amersfoort. In juli en augustus komen vakantie verhalen en -kiekjes aan de orde. In de komende nieuwsbrieven en op de website houden we je op de hoogte van wat er komen gaat.

Iedere 22ste van de maand om 19 uur is er een POWER-DigiCafe en we hopen dat je regelmatig een bezoekje aan ons Café zult brengen.

Namens de barkeepers van het POWER-DigiCafe, Joke Warris-Boekholdt


Aanmelden

Op dit moment zijn er 36 deelnemers aangemeld

Er kunnen nu geen plaatsen worden gereserveerd.